U trendu

S.Koreja spremna za sastanak sa SAD „pod određenim uslovima“

Pjongjang je spreman za sastanak sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa radi pregovora „ukoliko se za to budu stekli uslovi“, rekla je visoka severnokorejska diplomatska zvaničnica Čoi-Sun-hi, koja je zadužena za odnose sa SAD.

Ona je to rekla u kratkoj izjavi novinarima u Pekingu, na putu za Pjongjang iz Norveške, gde je predvodila delegaciju koja je imala neformalni sastanak sa bivšim američkim zvaničnicima i stručnjacima, prenosi AP.

Čoi nije precizirala šta tačno podrazumeva pod severnokorejskim uslovima, ali je njen komentar nagovestio mogućnost da se Severna Koreja i SAD vrate za pregovarački sto prvi put od 2008, kada su šestočlani pregovori o nuklearnom oružanom programu Pjongjanga propali.

Čoi se u Norveškoj sastala s bivšim američkim zvaničnicima i stručnjacima zbog pregovora koji obuhvataju čitav niz nuklearnih, bezbednosnih i bilateralnih pitanja, navodi američka agencija.

Tramp je ovog meseca otvorio vrata za takve pregovore, rekavši da bi mu bila čast da se sastane sa severnokrejskim liderom Kim Džong-unom.

Tenzije su, ipak, porasle proteklih meseci nakon što je Trampova administracija saopštila da će „sve opcije držati na stolu“ kako bi se zaustavio razvoj severnokorejskog nuklearnog oružanog programa, uključujući vojni udar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)