U trendu

SA: Policija moli građane za pomoć u potrazi za Gačićem

SARAJEVO – Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zvanično je zamolila građane za pomoć u potrazi za Edinom Gačićem, ubicom pripadnika Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića, prenosi klix.ba.

„Uprava policije MUP Kantona Sarajevo je zbog postojanja osnova sumnje da je 9. februara godine na području Suhodola, opština Hadžići, počinio krivično delo iz člana 166. KZ F BiH (ubistvo), policijskog službenika FUP BiH, raspisala operativnu potragu za Edinom Gačićem, rođenim 1. septembra 1976. godine“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je Gačić, visine oko 180 centimetara, mršavije telesne građe, poslednji put viđen u tamno plavoj jakni, svetlim pantalonama, smeđoj pletenoj kapi i da je nosio dioptrijske naočare.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto izjavio je ranije danas, povodom ubistva policajca Begića, za koje je osumnjičen višestruki ubica Edin Gačić, da je „na slobodi čovek koji je lud“.

Kako prenosi Fena, Forto je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je kantonalna vlada od danas u stalnom zasedanju sa ciljem pronalaska počinioca ubistva policajca Begića, koji je ubijen sinoć nadomak Tarčina.

„Pozivamo građane da se uključe u potragu, a Vlada će tokom dana razmotriti mogućnost davanja nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do izvršioca krivičnog dela“, rekao je Forto posle hitne sednice kantonalne vlade.

Sarajevski sajt klix.ba prenosi da su Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i komesar Uprave policije Mevludin Halilović poručili da policija preduzima sve što je potrebno da se ubica pronađe, a građani osećaju sigurno.

„Povećano je prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole i vrtići i druge javne površine“, kazao je ministar Katica.

Komesar Halilović je kazao da se trenutno na području reona Suhodol kod Tarčina poduzimaju različite mere i da je na osnovu dokaza i izvršenih veštačenja sa mesta ubistva utvrđeno da se radi o Edinu Gačiću, koji je nedavno izvršio i krivično delo na području Konjica.

„Dnevni avaz“ prenosi da je Halilović kazao da se na području Tarčina pretražuju napuštene vikendice i kuće.

„Trenutno je na terenu helikopter FUP, a na raspolaganju nam stoje i helikopteri Republike Srpske (RS), međunarodne zajednice i Eufor. Svi policajci su na terenu. Od jutros su uključeni i dronovi“, rekao je Halilović.

Portal insajder.in navodi da je serijski ubica Edin Gačić za vreme rata u BiH bio pripadnik odreda „El mudžahid“. Navodi se da se u posedu ovog portala nalazi spisak svih boraca tog zloglasnog odreda čiji su se pripadnici „proslavili“ brojnim stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim i hrvatskim vojnicima i civilima.

Na tom spisku, koji se nalazio u komandi Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, a pod čijom ingerencijom se inače nalazio odred „El mudžahid“, Gačić je evidentiran pod rednim brojem 687. Prema toj evidenciji, Gačić se mudžahedinskom odredu priključio 20. septembra 1995. i u njemu je bio do 24. decembra iste godine.

Navodi se da je manijakalni ubica, koji se sumnjiči da je juče kod Tarčina ubio četvrtu žrtvu, policajca Begića, prvi registrovani zločin počinio 6. avgusta 1998, kada je šrafcigerom ubio bivšeg saborca iz „El mudžahida“ Ismeta Gunića. Zbog tog ubistva osuđen je 1999. na 14 godina zatvora, a kada je u avgustu 2002. dobio slobodan vikend u Zenici je ubio svoju majku Sifetu sa dva hica iz pištolja. Nakon tog zločina osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, koju je izdržavao u Zenici i Bihaću.

Ovaj portal dalje navodi da se Gačić, kada je 2017. godine izašao na slobodu, prijavio da živi u Banjaluci, gde je inače i rođen, a MUP RS ga je registrovao kao izuzetno opasnu osobu.

Navodi se da je Gačić navodno posle izlaska iz zatvora nekoliko meseci zaista i živeo u Banjaluci, a zatim je prodao deo porodične kuće u naselju Novoselija i odselio se u Konjic, gde je pre šest dana ubio trgovca Sauda Sultanića, a od tada se nalazi u bekstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.