U trendu

Sabor usvojio Zakon o popisu stanovništva u Hrvatskoj

ZAGREB – Vladajuća većina u Saboru je, nakon burne rasprve i određivanja pauze, obezbedila kvorum i izglasala Zakon o popisu stanovništva u Hrvatskoj sa 72 glasa „za“, 24 „protiv“ i četiri „uzdržana“.

Na sastanku vladajuće koalicije uoči sednice Sabora postignut je dogovor sa zastupnicima nacionalnih manjina, koji su uslovili podršku Zakonu i kvorum uvažvanjem dva njihova amandmana.

Zakon je usvojen nakon burne rasprave u parlamentu i zahteva poslanika Hrvoja Zekanovića (HRAST) da se pre glasanja odredi pauza da bi, kako je rekao, svi videli „kako radi srpsko-hrvatska trgovačka koalicija“, uz poziv opoziciji da ne učestvuje u tom „igrokazu“, prenela je zagrebačka N1 televizija.

Zahtevu za određivanje pauze pridružio se poslanik opozicionog Mosta, Božo Petrov, koji je predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Miloradu Pupovcu, poručio da, ako mu je zaista stalo do njegove manjine, trebalo bi u Srbiji da se zalaže za ista prava za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Poslanik vladajućeg HDZ, Branko Bačić, je takođe zatražio pauzu i istakao da priču o Zakonu o popisu stanovništva vidi kao pokušaj opozicije da posvađa članove vladajuće koalicije.

Zekanoviću je poslao poruku da ne bi ni bio u Saboru da nije bilo HDZ-a, uz poziv da se, kako je kazao, prema toj stranci odnosi s poštovanjem.

Nakon pauze i po povratka poslanika u salu, izglasan je Zakon o popisu stanovništva u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar