U trendu

SAD će obeležiti i Dan starosedelaca uz Dan Kolumba

VAŠINGTON – Predsednik Džozef Bajden izdao je danas prvi predsednički proglas za Dan starosedelaca u istoriji SAD, što je najkonkretniji podstrek naporima da se državni praznik koji slavi Kristofora Kolumba poveže sa uvažavanjem domorodačkih naroda.

Dan starosedelaca će se obeležiti 11. oktobra, zajedno sa Kolumbovim danom, koji je ustanovio Kongres, prenosi AP.

„Generacijama je državna politika sistematski nastojala da asimilira i raseljava domoroce i iskoreni domorodačke kulture“, poručio je Bajden u proglasu za Dan starosedelaca.

On je još rekao da danas SAD prepoznaju otpornost i snagu domorodačkih naroda, kao i nemerljiv pozitivan uticaj koji su oni ostavili na svaki aspekt američkog društva.

U odvojenom proglasu povodom Kolumbovog dana, Bajden je pohvalio ulogu italijanskih Amerikanaca u američkom društvu, ali se takođe osvrnuo i na nasilje i nanošenje štete Kolumba i drugih istraživača tog vremena, koji su izazvali na američkom tlu.

„Danas, takođe, priznajemo bolnu istoriju grešaka i zločina koje su mnogi evropski istraživači naneli plemenskim narodima i autohtonim zajednicama. Merilo naše veličine kao nacije je što ne nastojimo da padnu u zaborav ove sramotne epizode naše prošlosti , što se s njima iskreno suočavamo, iznosimo ih na videlo i činimo sve što možemo da im damo na značaju”, napisao je Bajden.

U Americi se proslavlja Dan Kolumba, odnosno dan kada je italijanski moreplovac Kristofer Kolumbo otkrio Novi Svet, a u SAD on se obeležava svake godine drugog ponedeljka u mesecu oktobru.

Predsednik Frenklin Ruzvelt prvi je proglasio ovaj praznik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.