U trendu

SAD da utiču na odrede opozicije u Alepu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem tražeći da SAD utiču na odrede oružane opozicije kako bi napustili Alepo.

“Lavrov je ukazao na to da su sirijske vlasti odavno spremne da obezbede slobodan prolaz za opkoljene borce, ali oni pod uticajem pripadnika terorističke grupe Džabhat al Nusra odbijaju da obustave vatru”, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Tas s.

Lavrov, koji je prethodno o situaciji u Alepu razgovarao i sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, pozvao je SAD da utiču na oružanu opoziciju.

Keri je izneo uverevanja da SAD rade sa opozicionim grupama.

Ranije danas Keri je razgovarao i sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u sklopu napora Turske da se održi krhko primirje u Alepu, prenosi Rojters.

Turska strana nije objavila detalje razgovora.

Rusija i Turska juče postigle sporazum koji omogućava evakuaciju iz istočnog Alepa pod kontrolom pobunjenike, ali su u međuvremenu izbili žestoki sukobi u gradu.

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan pozvao je ranije danas sve strane da poštuju sporazum o primirju u sirijskom gradu Alepu i kritikovao Ujedinjene nacije zbog neuspostavljanja humanitarnog koridora za izbeglice.

„Ujedinjene nacije, gde ste sada?“, zapitao je Erdogan.

Dogovor o primirju u Alepu i evakuaciji civila i pobunjenika postigle su sinoć Rusija i Turska, a trebalo je da stupi u ranim jutarnjim časovima, ali to se nije dogodilo.

Erdogan je rekao da Turska završava pripreme za evakuaciju civila iz Alepa u Idlib nedaleko od turske granice.

„Spremni smo i da primimo one koji dođu u Tursku“, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

On je optužio snage sirijske vlade za kršenje primirja koje je Moskva postigla sa Ankarom i napade na civile rekavši da je „Asadov režim počinio ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Alepu, prenosi AFP.

„Nadali smo se da će proces evakuacije početi iz istočnog Alepa kao rezultat pregovora koje sam lično pratio, ali nažalost rakete su ponovo počele da se ispaljuju“, naveo je on dodavši da je primena primirja „poslednja nada“ za ljude u Alepu.

On je najavio da će večeras razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Alepu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar