SAD daje dodatnih 24 miliona dolara za pomoć izbeglicama u Evropi

SAD će dati 24 miliona dolara dodatne pomoći za izbeglice u Evropi pred dolazak zime, rekao je danas držvni sekretar SAD Džon Keri u Atini.

Pomoć će biti data preko Komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) da se upotrebi za prihvat, hranu i smeštaj izbeglica, kao i za pomoć vlastima u proveravanju i procesuiranju izbeglica pri dolasku u Evropu, rekao je Keri posle sastanka sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom.

Keri je u Atini posetio centar za pomoć ženama migrantima i izbeglicama. On je ocenio da migrantska kriza nije samo „grčka kriza, evropska kriza ili čak bliskoistočna kriza nego svetska kriza oko koje svi treba da delimo odgovornost“.

„Pravo rešenje za izbeglišku krizu u Evropi je da se što je pre moguće okonča sukob u Siriji“, rekao je državni sekretar SAD i dodao da zato medjunarodna koalicija predvodjena SAD-om pojačava borbu protiv Islamske države i da je zato pokrenuta nova diplomatska ofanziva za postizanje prekida vatre i političke tranzicije u Siriji. 

Keri je pre Grčke posetio Kosovo, Srbiju, gde je učestvovao na ministarskom sastanku OEBS-a i Kipar.

Grčka, koja je u teškoj ekonomskoj situaciji, preplavljena je stotinama hiljada Sirijaca i drugih izbeglica koji su stigli do grčkih obala ove godine.

Od početka godine više od 700.000 migranata, odnosno više od 80 odsto onih koji su ušli u Evropu preko Sredozemlja, stiglo je prvo u Grčku.

SAD su dale 4,5 milijardi dolara u humanitarnoj pomoći od početka sirijskog gradjanskog rata 2011. godine.

Grčki ministar za evropske poslove Nikos Ksidakis odvojeno je danas rekao da je njegova zemlja više puta tražila pomoć od EU da se suoči sa masovnim prilivom izbeglica ove godine ali da je do sada odgovor bio manji nego što je potrebno.

On je rekao da je Grčka „uporno“ tražila tehničku pomoć i pomoć u ljudstvu od maja za zbrinjavanje više od 700.000 izbeglica koji su proši kroz zemlju od januara. Rekao je da su zemlje članice EU i sama Unija nisu bile u stanju da na odgovarajući način odgovore grčkim potrebama.

Grčka je danas uputila apel Evropskoj uniji da hitno pošalje ljude da pomognu u kontroli  morske granice sa Turskom kao i šatore, generatore i prvu pomoć za izbeglice koje dolaze.

Grčka takodje želi da evropska agencija za granice Fronteks pomogne u registrovanju migranata na njenoj kopnenoj granici s Makedonijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike