U trendu

SAD: Deca u Juti neće moći na društvene mreže bez dozvole roditelja

SOLT LEJK SITI – Deca i tinejdžeri u američkoj državi Juti neće više imati pristup aplikacijama društvenih mreža, kao što je TikTok, ako nemaju dozvolu roditelja.

Očekuju ih i dodatne restrikcije, na osnovu prvog takvog zakona u SAD, čiji je cilj zaštita mladih ljudi od platformi koje bude zavisnost, preneo je AP.

Dva zakona koja je potpisao republikanac, guverner Spenser Koks, zabranjuju deci ispod 18 godina da koriste društvene mreže između 22.30 i 6.30 časova ujutru, zahtevaju verifikaciju godina za sve koji bi da koriste društvene mreže u ovoj državi i otvaraju vrata za sudske tužbe za decu koja tvrde da su im društvene mreže naškodile.

Namera zakona je da se deca zaštite od aplikacija koje nude ovisničke sadržaje i reklame.

Očekuje se da će se kompanije žaliti pre nego što zakoni stupe na snagu u martu sledeće godine, preneo je Glas Amerike.

Rat protiv društvenih mreža u Juti, u kojoj republikanci imaju ubedljivu većinu, odraz je toga kako se percepcija koju političari imaju o tehnološkim kompanijama promenila čak i među republikancima, koji u principu podržavaju velike biznise.

Tehnološke kompanije kao što su Fejsbuk i Gugl su čitavu deceniju uživale neometan rast, ali nakon zabrinutosti oko zaštite privatnosti korisnika, govora mržnje, dezinformacija i štetnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera, političari su ih napadali u kampanji i počeli da pokušavaju da uvode kontrolu.

Zakon u Juti je potpisan istog dana kada je pred Kongresom svedočio prvi čovek TikToka, između ostalog i o uticaju ove platforme na mentalno zdravlje tinejdžera.

Donošenje zakona na federalnom nivou ide sporo, pa su savezne države počele da na tome rade same.

Pored Jute, političari u republikanskim „crvenim“ saveznim državama, Arkanzasu, Teksasu, Ohaju i Luizijani, ali i „plavim“, demokratskim kao što je Nju Džerzi predlažu slična rešenja.

Kalifornija je donela zakon prošle godine, kojim se zahteva od tehnoloških kompanija da na prvo mesto stave bezbednost dece, zabranjujući im da obrađuju podatke sa profila i da koriste lične informacije, na način koji bi mogao da deci naškodi fizički ili psihički.

Novi zakon u Juti, takođe, uvodi obavezu da se roditeljima da pristup korisničkim profilima svoje dece.

Postoji lista pravila za ljude koji žele da tuže kompanije za štetu koju tvrde da su one napravile.

Ako se zakon primeni, tužbe protiv kompanija vlasnica društvenih medija, koje se tiču dece mlađe od 16 godina, prebaciće teret dokazivanja na kompanije koje će morati da dokažu da njihovi sadržaji nisu štetni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.