U trendu

SAD dozvoljavaju tužbe protiv stranih firmi na Kubi posle 20 godina

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa će dozvoliti tužbe protiv stranih firmi koje posluju na Kubi u imovini zaplenjenoj od Amerikanaca posle revolucije 1959. godine, čime se prekida dvadesetogodišnja američka praksa na Kubi.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je danas da neće obnoviti zabranu tužbi koja je bila na snazi dve decenije. Ta odluka predstavlja udarac Havani i njenim naporima da privuče strane investicije na Kubu.

Ovom odlukom Amerikanci će imati prava da tuže kompanije koje rade iz hotela, fabrika duvana, destilerija i druge imovine koju je Kuba nacionalizovala posle dolaska Fidela Kastra na vlast.

SAD će od sada dozvoliti Kubancima koji su postali američki državljani da podnesu tužbe. 

„Šanse tih gradjana da dobiju pravdu su im bile van domašaja dve decenije“, rekao je Pompeo. 

Najava o ovom američkom potezu podstakla je oštre reakcije Kanade i EU, koje su rekle da će zaštititi svoje poslovanje od tužbi.

Evropska unija je upozorila da je spremna da zaštiti interese evropskih firmi ili pojedinaca koji posluju na Kubi koji bi mogli biti pogodjeni mogućom američkom tužbom protiv stranih kompanija u toj zemlji.

Portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn rekao je da je EU „spremna da zaštiti evropske interese, uključujući evropske investicije i ekonomske aktivnosti pojedinaca i firmi EU u njihovim odnosima sa Kubom“.

On je istakao snažno protivljenje EU zbog ekstrateritorijalne primene jednostranih restriktivnih mera koje su po mišljenju Unije protivne medjunarodnom pravu.

Nije naveo kakve uzvratne mere EU razmatra.

Španija koja ima velike investicije u hotele i druge industrije vezane za turizam na Kubi je će tražiti od EU da se suprotstavi američkoj odluci u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, rekao jedan visoki zvaničnik za AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar