U trendu

SAD: Dvojica zvaničnika Irana na crnoj listi zbog agenta FBI

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države stavile su u ponedeljak na crnu listu dvojicu iranskih zvaničnika koje optužuju za umešanost u nestanak bivšeg agenta FBI-ja Roberta Levinsona 2007. godine.

Vašington veruje da je Levinson otet u Iranu i da je umro u zatočeništvu.

Sankcije uvedene Mohamadu Baseriju i Ahmadu Kazaiju iz iranskog Ministarstva obaveštajnih poslova i bezbednosti predstavljaju poslednje u nizu takvih akcija američkog predsednika Donalda Trampa, čiji se mandat završava 20. januara.

Sankcije podrazumevaju da se blokira sva imovina dvojice zvaničnika pod nadležnošću SAD, a Amerikancima je zabranjeno da posluju s njima.

Kako objašnjava Rojters, stranci rizikuju da budu stavljeni na crnu listu zbog poslovanja s navedenim iranskim zvaničnicima, a strane banke bi takođe mogle da budu kažnjene ako svesno omogućavaju značajne transakcije s njima.

Američki zvaničnici saopštili su tokom konferencijskog poziva da svi dokazi koje su SAD prikupile do sada ukazuju da je Levinson, koji je nestao na ostrvu Kiš u Iranu u aprilu 2007. godine, najverovatnije preminuo u zatočeništvu.

„Visoki iranski zvaničnici odobrili su otmicu i pritvaranje Levinsona i pokrenuli kampanju dezinformacija kako bi skrenuli pažnju s krivice režima“, naveo je američki državni sekretar MAjk Pompeo u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.