U trendu

SAD gađale sirijsku vojsku, 62 mrtvih – Rusi traže hitnu sednicu SB UN

Koalicija predvođena SAD bombardovala je pozicije sirijske vojske u blizini Deir el-Zora, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenose mediji.

Kako se navodi, u napadu su poginula najmanje 62 sirijska vojnika, a još oko 100 je povređeno.

“Danas je međunarodna koalicija protiv ID (dva F-16 i dva A10 aviona) izvela četiri udara na pozicije snaga sirijske vlade u blizini aerodroma Deir el-Zor. Avioni koalicije upali su u sirijski vazdušni prostor sa iračke granice“, saopštilo je ministarstvo.

Akcija koalicije je “očito popločavanje puta Islamskoj državi koja sada može da napada“, saopštio je sirijski Generalštab.

Sirijska vojka je nazvala bombardovanje “ozbiljnom i nesumnjivom agresijom“ protiv sirijskih snaga i “neospornim dokazom“ da SAD podržavaju Islamsku državu.

Pentagon je saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD izvele vazdušni napad na ID u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije.

Napad su obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

U saopštenju Pentagona se kaže da je „vazdušni napad obustavljen odmah nakon što su ruski zvaničnici obavestili zvaničnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzeti na nišan deo sirijske vojske“, navodi AP.

„Koalicione snage ne bi namerno gađale sirijsku vojnu jedinicu“, ističe se u saopštenju vojske SAD.

SAD dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada tokom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, napominje američka agencija.

Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informisale svoje ruske kolege pre nego što su otpočele napad, navodi Rojters.

Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Ruska vojska je danas upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom.

Rusija: Došli smo do strašnog zaključka – SAD brane IS

Rusija je došla do „strašnog zaključka, posle vazdušnih napada SAD na sirijsku vojsku, da Vašington brani Islamsku državu (IS)“, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova televiziji Rosija 24, javlja Tas s.

„Ako smo ranije i sumnjali da je reč o odbrani organizacije Džebhat al-Nusra, sada, posle današnjih vazdušnih napada na sirijsku vojsku, dolazimo do strašnog zaključka – Bela kuća brani IS“, rekla je Zaharova.

Ako je to slučaj, dodala je ona, „onda možda upravo zbog toga američka strana ne pristaje na objavljivanje rusko-američkog sporazuma o Siriji“.

„Tražimo objašnjenje od Vašingtona – da li je to namerna politika podržavanja IS, ili nekakva greška“, istakla je Zaharova.

Moskva je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o današnjim napadima koalicije na čelu sa SAD na sirijsku vojsku na istoku Sirije u kojima su, kako tvrdi sirijska vojska, ubijena 62 sirijska vojnika, a oko 100 ih je ranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.