U trendu

SAD i 14 članica EU proteruju ruske diplomate zbog slučaja Skripalj

SAD i 14 članica Evropske unije odlučili su da proteraju deo diplomatskog osoblja Rusije iz svojih zemalja kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će narednih dana i nedelja članice Unije možda preduzeti i dodatne mere koje uključuju nova proterivanja ruskih diplomata, prenosi Asošiejted pres.

SAD su odlučile da proteraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, Nemačka i Poljska proteruju po četiri ruske diplomate, Češka i Litvanija po tri, dok Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplmatskog osoblja.

Neimenovani zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa navode da je medju 60 proteranih diplomata i 12 pripadnika ruske misije pri UN, za koje SAD veruju da su špijuni prikriveni diplomatskim funkcijama.

Oni navode da konzulat Rusije u Sijetlu izaziva zabrinutost zbog moguće kontra obaveštajne aktivnosti u blizini baze američke mornarice.

Američki zvaničnici su saopštili da se preduzetim merama šalje poruka o „neprihvatljivo visokom“ broju ruskih špijuna u SAD i da su one odgovor na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog i britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Proterane ruske diplomate imaju sedam dana da napuste SAD.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je njihov potez deo zajedničkog odgovora evropskih zemalja na slučaj Skripalj.

„Proterivanje četvoro diplomata je snažan znak solidarnosti s Velikom Britanijom koji pokazuje rešenost nemačke vlade da ne ostavi bez odgovora napade na naše najbliže partnere i saveznike“, navelo je nemačko Ministarstvo.

Ono je dodalo da je taj potez takodje odgoor na nedavne sajber napade na mrežu nemačke vlade, „koji se, prema dosadašnjim informacijama, sa velikom verovatnoćom mogu pripisati ruskim izvorima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.