U trendu

SAD i Turska uzajamno obnovile izdavanje viza

Američka ambasada u Ankari je danas saopštila da su njeni konzulati u Turskoj obnovili izdavanje viza turskim državljanima na „ograničenoj osnovi“, čime je okončan prekid od gotovo mesec dana zbog diplomatske krize izmedju te dve zemlje.

Ubrzo zatim je i turska ambasada u Vašingtnu objavila preko Tvitera da takodje obnavlja izdavanje viza državljanima SAD na „ograničenoj“ osnovi, prenosi agencija Frans pres.

Američka ambasada je objavila ovu odluku danas, dan pred najavljeni odlazak turskog premijera Binalija Jildirima u posetu SAD da se sastane sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, prenosi agencija AP. Očekuje se da će razgovor biti o popravljanju narušenih veza izmedju te dve saveznice u NATO.

Izdavanje viza je prekinuto prošlog meseca kada su turske vlasti uhapsile turskog službenika američkog konzulata u Istanbulu jer je navodno povezan s osobama umešanim u lanjski pokušaj puča u Turskoj. Tim hapšenjem Ankara je pogoršala već nategnute odnose s Vašingtonom.

SAD su 8. oktobra prekinule izdavanje viza u Turskoj, izuzev za imigracione vize, a Turska je odgovorila prekidom izdavanja viza u SAD za Amerikance.

Američka ambasada je saopštila da je od Ankare dobila „uveravanja na visokom nivou“ da zaposleni u njenim misijama u Turskoj nisu pod istragom za učešće u prošlogidišnjem pokušaju državnog udara u Turskoj za koji Anakra okrivljuje jednog turskog propovednika koji se sklonio u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.