U trendu

SAD i Kina dogovorili vraćanje podvodnog drona

Pentagon je danas saopštio da su SAD u direktnom angažovanju sa kineskim vlastima obezbedile sporazum o tome da im Kina vrati podvodni dron, saopštio je portparol Piter Kuk.

„Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vreme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rešenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga“, saopštilo je ranije danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se Peking protivi američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp oštro je danas na Tviteru reagovao na vest o američkom podvodnom dronu koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru.

Kineski vojni brod zaplenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.