U trendu

SAD: Kineske diplomate da nas obaveste o sastancima u SAD

VAŠINGTON – Kineske diplomate ubuduće će morati unapred da obavesti Stejt department o svim sastancima sa državnim, lokalnim i opštinskim zvaničnicima u SAD, kao i sa predstavnicima obrazovnih i istraživačkih institucija, saopštio je danas visoki zvaničnik Stejt departmenta.

On je rekao da je to mera reciprociteta na tretman koji američke diplomate imaju u Kini i da nije povezana sa bilo kojim drugim aspektom odnosa između dve zemlje, poljuljanih trgovinskim ratom.

„Ova mera je odgovor na ono što radi kineska vlada kako bi ograničila interakciju naših diplomata sa političkim ličnostima u Kini“, rekao je zvaničnik.

Naveo je da američke diplomate u Kini ne samo što moraju da obaveste tamošnju vladu o planiranim sastancima sa kineskim građanima i zvaničnicima, već moraju da dobiju i dozvolu.

„Ono što pokušavamo da postignemo je rercipročna situacija, koja će, nadam se, rezultirati time da kineska vlada američkim diplomatama omogući veći pristup kineskim građanima i zvaničnicima“, dodao je zvaničnik.

On nije naveo kakve će posledice snositi kineske diplomate koje ne ispoštuju ovu meru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.