U trendu

SAD: Klimatske promene će povećati međunarodne tenzije

VAŠINGTON – Klimatske promene će dovesti do porasta međunarodnih tenzija, upozorava se u sumornoj proceni američke obaveštajne zajednice.

Reč je o prvoj Nacionalnoj obaveštajnoj proceni klimatskih promena, koja se bavi uticajem klime na nacionalnu bezbednost do 2040. godine, prenosi BBC.

U izveštaju se navodi da će se države sveta sporiti oko toga kako da reaguju na novonastalu klimatsku situaciju, a da će se efekti najviše osetiti u siromašnijim zemljama koje su najmanje sposobne da se prilagode.

Izveštaj upozorava i na rizike moguće primene futurističke tehnologije geoinženjeringa od strane nekih zemalja.

Procena, izneta na 27 strana, kolektivno je mišljenje svih 18 američkih obaveštajnih agencija, i predstavlja njihovu prvu analizu o tome kako klima može uticati na nacionalnu bezbednost.

Izveštaj je “slika“ sveta koji ne sarađuje, što može dovesti do opasne konkurencije i nestabilnosti.

Najnovije procena dolaze neposredno uoči učešća američkog predsednika DŽoa Bajdena na klimatskom samitu COP26 sledećeg meseca u Glazgovu.

U izveštaju se i upozorava da će zemlje pokušati da brane svoje ekonomije i traže prednost u razvoju nove tehnologije.

Dodaje se i da bi se neke nacije mogle odupreti želji da nešto preduzmu, jer se više od 20 zemalja oslanja na fosilna goriva od kojih ostvaruje više od 50 odsto ukupnih izvoznih prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.