U trendu

Novo zaoĆĄtravanje: Kineski bombarderi naljutili Pentagon

Pentagon je danas kritkovao „nastavak militarizacije“ kineskih poloĆŸaja na ostrvima u spornom delu JuĆŸnog kineskog mora, gde je Kinesko ratno vazduhoplovstvo prvi put dovelo bombardere dugog dometa, čime u njihov domet postavlja celu jugoistočnu Aziju.

List Čajna dejli javio je juče da je kinesko ratno vazduhoplovstvo sprovelo obuku uzletanja i sletanja s bombarderima H-6k u JuĆŸnom kineskom moru.

Kina ima viĆĄe sporova s svojim manjim susedima oko ostrva, koralnih grebena i laguna u tim vodama vaĆŸnim za globalnu trgovinu, bogatim ribom i potencijalnim naftnim i gasnim rezervama.

Kinesko ministarstvo odbrane je u petak saopĆĄtilo da je veĆŸba sprovedena na ostrvskom grebenu ali nije navela gde ili kada, dodajući samo da je ona obavljena nedavno u oblasti juĆŸnog mora. U veĆŸbu je uključeno nekoliko aviona H-6K koji su poleteli iz vazduĆĄne baze i pravili simulirane napade na morske ciljeve pre sletanja, navelo je ministarstvo.

SAD koje nemaju nikakve teritorijalne preteznije, ali insistiraju na slobodi plovidbe i mirnom reĆĄenju sporova bez prisile ili pretnje silom kritikovale su taj kineski potez, prenosi agencija AP.

Portparol Pentagona mornarički pukovnik Kristofer Logan u imejl poruci za agenciju AP rekao je da SAD ostaju posvećene „otvorenom i slobodnom indijsko-pacifičkom regionu“.

„Videli smo te iste izveĆĄtaje i nastavljena kineska militarizacija u spornim delovima JuĆŸnog kineskog mora samo sluĆŸi povećanju tenzija i destabilizaciji regiona“, rekao je on.

Azijska inicijativa za pomorsku transparetnnost, grupa sa sediĆĄtem u VaĆĄingtonu, ustanovila je da je veĆŸba sprovedena na ostrvu Vudi, najvećoj kineskoj bazi na Parcelskim osrtrvima na koja prava takodje polaĆŸu Vijetnam i Tajvan.

Sa borbenim radijusom od gotovo 1.900 nautičkih milja (3.520 kilometara) bombarder H-6K mogao bi da sa ostrva Vudi ima celu jugoistočnu Aziju u svom dometu, navela je ta organizacija.

JuĆŸnije odatle u grupi ostrva Spratli Kina je izgradila sedam veĆĄtačkih ostrva i opremila ih pistama, hangarima radarima i raketnim stanicama, čime je dalje ojačala svoje teritorijalne pretenzije u tom vodenom toku.

SAD i druge zemlje optuĆŸuju Peking da militarizuje tu oblast da bi Kina ojačala poziciju u sporu oko tih ostrva. VaĆĄington je rekao da se time krĆĄi obećanje predsednika Si Djinpinga bivĆĄem američkom predsedniku Baraku Obami da neće militarizovati tu oblast. Kina kaĆŸe da ima legitimno pravo da jača odbranu na tim ostrvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar