U trendu

SAD kritikovale Mjanmar zbog potvrđivanja presude novinarima

VAŠINGTON – SAD kritikivale su danas Mjanmar nakon što je vrhovni sud te azijske zemlje potvrdio zatvorske presude dvojici novinara agencije Rojters, i izrazile su duboku zabrinutost u vezi slobode izražavanja.

Vašington je zatražio i da se dvojica novinara ponovo spoje sa svojim porodicama, prenela je agencija Rojters.

Vrhovni sud Mjanmara je u utorak potvrdio presude novinarima nagrađenim Pulicerovom nagradom, Va Lonu i Kjav So Oou, uprkos, kako je naveo Stejt department, „ozbiljnim neregularnostima u procesu koji se vodio protiv njih, šaljući negativan signal u vezi slobode izražavanja i zaštite novinara u Mjanmaru“.

Vrhovni sud Mjanmara odbacio je poslednju žalbu dvojice novinara Rojtersa i potvrdio osuđujuću presudu zbog ilegalnog posedovanja zvaničnih dokumenata i odavanja državnih tajni.

Dvojica novinara su osuđena na po sedam godina zatvora.

Novinari Va Lon i Kjav So Oo osuđeni su u septembru 2017. godine zbog izveštavanja o napadu vojske Mjanmara na Rohindža muslimane.

(Tanjug)

1 komentar
  1. AA ( americki alah)

    „duboku zabrinutost u vezi slobode izražavanja“. pa mogli bi primerom da pokazu tu “ duboku“ zabrinutost. Recimo da puste vise Asanazea na miru, ili Snoudena, Maninga… i ostale za koje nisu tako “ duboko“ zabrinuti

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike