U trendu

SAD: Krsenje ljudskih prava u Iranu ne sme ostati bez posledi

VAŠINGTON – SAD su danas izrazile zabrinutost zbog izveštaja o masovnim hapšenjima, lažnim suđenjima i smrtnim kaznama za demonstrante u Iranu i poručile da kršenja ljudskih prava od strane vlade u Teheranu ne smeju da prođu bez posledica.

„Sjedinjene Američke Države, zajedno sa našim partnerima i saveznicima širom sveta, nastaviće da traže odgovornost putem sankcijama i drugih mera protiv onih koji su zaslužni za ove zloupotrebe“, naveo je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven u saopštenju, preneo je Rojters.

On je pozdravio usvanjanje novih sankcija, koje su Teheranu ranije danas uvele Evropska unija i Velika Britanija.

EU je, na sastanku ministara spoljnih poslova, donela odluku da doda 29 ljudi i tri entiteta na listu sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, a kao odgovor na njihovu ulogu u smrti Mahse Amini i nasilju na nedavnim demonstracijama u Iranu.

„EU oštro osuđuje neprihvatljivo nasilno gušenje demonstracija. Stojimo uz iranski narod i podržavamo njegovo pravo da mirno protestuje i slobodno iznese svoje zahteve i stavove“, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Britanija je uvela sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući i ministra, zbog nasilnog gušenja protesta.

Sankcije uključuju iranskog ministra komunikacija Isu Zarepura kao i pojedine pripadnike snaga bezbednosti, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar