U trendu

SAD neće podržati francuski predlog rezolucije u SB

NJUJORK – Američka misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) saopštila je da neće podržati francuski predlog rezolucije Saveta bezbednosti (SB), jer veruje da ova inicijativa potkopava napore za zaustavljanje nasilja između Izraela i palestinskih snaga.

Na pitanje o francuskom zalaganju za rezoluciju, portparol američke misije pri Ujedinjenim nacijama u sredu je potvrdio da se stav SAD nije promenio.

„Bili smo jasni i dosledni da smo usredsređeni na intenzivne diplomatske napore koji su u toku kako bi se zaustavilo nasilje i nećemo podržati akcije za koje verujemo da podrivaju napore za smirivanje sukoba“, saopštio je portparol.

Francuska je članovima SB dostavila nacrt rezolucije u sredu, a u tekstu u koji je Rojters imao uvid, zahteva se hitan prestanak neprijateljstava i osuđuje se neselektivno ispaljivanje raketa na civilna područja bez konkretnih navođenja krivaca.

Zahteva se i zaštita civila i oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca s ciljem stvaranja dve države.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je da se nada da bi SB mogao o predlogu da se izjasni u najkraćem roku, a za rezoluciju je potrebno devet glasova za, s tim što Rusija, Kina, Francuska, SAD ili Britanija ne smeju da ulože veto.

Francuska je povukla ovaj potez u UN nakon što se Vašington u više navrata usprotivio rezolucijama Saveta bezbednosti.

Francuske diplomate veruju da bi rezolucija mogla da poveća pritisak na strane da prekinu neprijateljstva i da se time samo dopunile druge diplomatske inicijative.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će nastaviti borbu protiv militanata iz Gaze nakon što ga je američki predsednik Džo Bajden pozvao juče da zatraži zaustavljanje desetodnevnih borbi između izraelskih snaga i Hamasa i drugih grupa u Gazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.