U trendu

SAD neće pregovarati o ruskom nacrtu izjave o Siriji

Diplomate su izjavile u četvrtak da su Sjedinjene Države odbile da pregovaraju o nacrtu izjave za koju se Rusija nada da će je Savet bezbednosti UN odobriti da bi ojačala svoj stav o Siriji uoči velikog skupa svetskih lidera.

Ruski nacrt izjave Saveta bezbednosti, čiji primerak ima agencija AP, poziva zemlje da se bore protiv ekstremističkih grupa „u koordinaciji s vladama pogođenih država“.

To se može smatrati osvrtom na vladu Sirije, koju Rusija podržava. Ruski vojne isporuke u Siriju su uznemirile SAD i saveznike u poslednjih nekoliko nedelja, a predsednik Vladimir Putin očekuje da ih brani u govoru UN u ponedeljak.

Portparol Kremlja je rekao da će se Putin sastati s američkim predsednikom Barakom Obamom u ponedeljak.

Šiba Kroker, pomoćnica državnog sekretara SAD za poslove međunarodnih organizacija, potvrdila je da su SAD rekle Rusiji da ne mogu da podrže njenu predloženu izjavu o Siriji.

„Zabrinuti smo da izjava predsedavajućeg Saveta bezbednosti može da se shvati kao pristup koji bi mogao osujetiti napore za postizanje sporazumne političke tranzicije u Siriji“, rekla je Kroker novinarima u Vašingtonu. Ona je rekla da je nacrt u „znatnoj suprotnosti sa tekućim naporima koalicije od više od 60 zemalja, uključujući sve susede Sirije, u borbi protiv Islamske države“.

Rusije predlaže izjavu predsedavajućeg što je dokument koji ima značajnu podršku Saveta. Prošlog meseca, Savet bezbednosti je postigao retko jedinstvo o Siriji jednoglasno odobrivši takvu izjavu kojom se podržava novi plan izaslanika UN za Siriju, usmeren na pripremu novih mirovnih razgovora.

Do toga je došlo tek posle opsežne diplomatske aktivnosti da bi se pokušalo da se okonča sukob u Siriji, koji je sada u svojoj petoj godini.

Jedan diplomata iz Saveta bezbednosti, govoreći pod uslovom da mu se ne objavi ime jer rasprava nije javna, izjavio je da je novo rusko vojno jačanje prigušilo te diplomatske napore.

Rusija nacrtom nastoji da privuče svetsku zajednicu u jedinstven pokušaj borbe protiv ekstremizma. Ona takođe poziva zemlje Bliskog istoka „da se bore protiv terorizma kao primarne regionalne bezbednosne opasnosti i da koordiniraju svoje akcije“ protiv Islamske države, al-Kaide i drugih organizacija.

Ali, SAD i njihovi saveznici se oštro protive bilo kakvoj koordinaciji sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom.

Kroker je rekla da će SAD koristiti svoje sastanke tokom Generalne skupštine UN u narednih nekoliko dana za „napredovanje diskusije“ o političkim i humanitarnim krizama koje proističu iz sukoba u Siriji. Diplomate će tražiti da se poveća preseljenje izbeglica i sredstva za humanitarne agencije UN, rekla je ona, ali nije iznela konkretno šta SAD očekuju.

Oko četiri miliona ljudi napustila su Siriju tokom sukoba, a UN kažu da je ubijeno više od 250.000.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.