U trendu

SAD negira da je ruska špijunka radila u ambasadi u Moskvi

VAŠINGTON – Američka obaveštajna služba odbacuje navode lista „Gardijan“ da je ruska državljanka zaposlena u ambasadi SAD u Moskvi imala pristup poverljivim informacijama, rekao je za TAŠ portparol te agencije.

„Ni u jednom trenutku, ni u jednoj našoj ispostavi, stranim državljanima nije omogućena pozicija preko koje bi mogli da dođu do poverljivih informacija“, rekao je ruskoj agenciji Mejson Brajman.

Britanski „Gardijan“ je ranije pisao da su američki kontraobaveštajci otkrili rusku špijunku koja je godinama radila u ambasadi u Moskvi i imala pristup poverljivim informacijama.

Gardijan je naveo da je rusku državljanku zaposlila jedna od američkih službi i da je tokom rada imala pristup unutrašnjoj mreži i imejl sistemima, preko kojih je mogla doći do vrlo poverljviih informacija, uključujući i rasporede predsednika i potpredsednika SAD.

Britanski list navodi da je Ruskinja otpuštena, ali da tajna služba nije sprovela unutrašnju istragu da bi videli kolika je šteta napravljena i da li je ruska špijunka regrutovala još radnika u ambasadi kako bi dobila više informacija.

I američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost negirao je navode Gardijana, ocenjujući da je izveštavanje neodgovorno i netačno, zasnovano na tvrdnjama anonimnih izvora.

Američko pravosuđe je ranije ove godine otpužilo 13 Rusa i tri organizacije da su se mešali u američke izbore i politički proces.

Predsednik SAD Donald Tramp i njegovi saradnici odbijaju optužbe da su imali bilo kakve kontakte sa ruskim zvaničnicima tokom kampanje 2016. godine.

Moskva je, takođe, negirala tvrdnje da je pokušala da utiče na izbor predsednika Amerike.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike