U trendu

SAD: Nema ukidanja palestinske misije, samo ograničenja

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odustala je od odluke da zatvori kancelariju misije Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašintonu, navodeći da će umesto toga toj kancelariji samo nametnuti ograničenja koja će biti ukinuta za 90 dana.

Američki zvaničnici, među kojima državni sekretar Reks Tilerson, prošle nedelje su saopštili da misija PLO ne može da ostane otvorena zato što su Palestinci narušili odredbu američkog zakona po kojoj ta misija mora da bude zatvorena, ako oni pokušaju da pred Međunarodnim krivičnim sudom pokrenu postupak protiv Izraelaca zbog zločina nad Palestincima.

Te izjave su izazvale veliki raskol u odnosima između SAD i Palestinaca, navodi AP.

SAD su ipak odložile zatvaranje misije za nedelju dana, navodeći da rade na detaljima sa Palestincima, pre nego što su iznenada promenili odluku.

Portparol Stejt departmenta Edgar Vaskez rekao je da su SAD „savetovale kancelariju PLO da ograciči svoje aktivnosti na postizanje trajnog sveobuhvatnog mira između Izraelaca i Palestinaca“.

On je zatim istakao da će čak i ta ograničenja biti povučena u roku od 90 dana ukoliko SAD ocene da su Izraelci i Palestinci posvećeni ozbiljnim mirovnim pregovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar