U trendu

SAD: Nemamo neprijateljske namere prema Pjongjangu

SEUL – SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i otvorene su za sastanak u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu, izjavio je danas Sung Kim, specijalni izaslanik Vašingtona za Severnu Koreju tokom posete Južnoj Koreji.

Američki izaslanik je doputovao u subotu u četvorodnevnu posetu Seulu, prenosi agencija AP.

„SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji. Tekuće zajedničke vojne vežbe (SAD i Južna Koreja) su dugogodišnje, rutinske i čisto odbrambene prirode i podrška su bezbednosti obe naše zemlje“, izjavio je Kim novinarima nakon sastanka sa svojim južnokorejskim kolegom Noh Kju-dukom.

Noh je rekao da je sa američkim kolegom razgovarao o mogućoj humanitarnoj pomoći Severnoj Koreji, kao i o načinima za ponovno pokretanje zastalih pregovora o denuklearizaciji.

„Dogovorili smo se da radimo zajedno kako bismo što pre obnovili dijalog sa Severnom Korejom“, rekao je Noh.

Kim se u nedelju sastao sa južnokorejski ministrom inostranih poslova Čung Eui-jongom u ministrovoj rezidenciji, gde su razgovarali o načinima za brzo obnavljanje mirovnog procesa na Korejskom poluostrvu.

Očekuje se da će se američki zvaničnik sutra sastati sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Igorom Morgulovim.

Severna Koreja je saopštila da je otvorena za diplomatiju, ali da američke uvertire izgledaju “šuplje” dok nastavlja sa „neprijateljskim aktima“, kao što su zajedničke vojne vežbe sa Seulom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.