U trendu

SAD: Netačni navodi da povlačimo vojnike iz J. Koreje

VAŠINGTON – Pentagon je danas negirao navode južnokorejskih medija da SAD razmatraju da značajno smanje broj vojnika u Južnoj Koreji, ako Seul ne doprinese više troškovima njihove raspodele.

Prethodno je američki ministar odbrane Mark Esper rekao da nije upoznat ni sa kakvim planovima da se 4.000 američkih vojnika povuče iz Južne Koreje, u slučaju neuspeha pregovora o podeli troškova.

„Nisam to čuo“, rekao je Esper tokom posete Vijetnamu, upitan da prokomentariše navode južnokorejskog lista „Čosun Ilbo“, prenosi Rojters.

Na pitanje da li postoji pretnja da se američke snage povuku iz Južne Koreje u slučaju neuspeha pregovora, Esper je rekao da SAD ne prete time saveznicima.

„Ovo su pregovori“, naglasio je on.

Potom se oglasio portparol Pentagona Džonatan Hofman, navodeći da „apsolutno nema istine u izveštaju ‘Čosun Ilboa’ da američko Ministarstvo odbrane trenutno razmatra da skloni vojnike sa Korejskog poluostrva“.

„Esper je bio prošle nedelje u Južnoj Koreji, gde je u više navrata ponovio našu čvrstu posvećenost Južnoj Koreji i njenom narodu“, rekao je Hofman.

On je dodao da SAD zahtevaju od „Čosun Ilboa“ da pod hitno povuče svoju priču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar