U trendu

SAD oduzele vizu albanskom državnom tužiocu

Albanski državni tužilac Adrijatik Ljalja izjavio je danas da su mu SAD oduzele vizu, navodeći kao razlog nedovoljnu borbu protiv korupcije.

U pismu poslatom predsedniku Albanije i predsedniku parlamenta te zemlje, Lalja je naveo da su u „apsolutno nediplomatskom postupku“ oduzete njegova službena viza, kao i vize nekoliko članova tužilaštva.

AFP navodi da se albanski pravosudni sistem smatra jednim od najkorumpiranijih institucija u zemlji, ali ističe da su pod pritiskom Evropske unije i SAD pokrenute pravosudne reforme.

Ljalja ranije danas ušao u oštar verbalni sukob sa ambasadorom SAD u Tirani Donaldom Luom, koji ga je optužio da ometa reformu pravosuđa, ključnu za napredak Albanije na putu ka EU.

Ljalja je u saopštenju dostavljenom agenciji AP optužio američkog ambasadora da ucenama i pritiscima pokušava da manipuliše javnim mnjenjem i devalvira institucije u Albaniji.

Prethodno je Lu optužio Ljalju da se protivi reformi pravosuđa i da krši ustav netransparentnim izborom i imenovanjem članova pravosudnog saveta.

Ambasador SAD je najavio i da će američke i evropske sudije i tužioci sledeće nedelje doći u Tiranu kako bi proverili reformski proces, kao i imenovanja pravosudnih zvaničnika u izvršnim organima.

Prethodno je američka ambasada saopštila da je uskratila vize nekim albanskim tužiocima i sudijama, među kojima su, kako se ispostavilo, i Ljalja i njegova supruga, navodeći da će nastaviti da koristi svoj autoritet za unapređenje borbe protiv korupcije u Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.