U trendu

SAD okovane ledom, u Australiji besne požari

Ciklon bomba“ koja je pogodila istok SAD donela je sneg, poledicu i jake vetrove u mnogim gradovima. Ulice Bostona okovane ledom.

Dok se u SAD beleže rekordno niske temperature, koje idu i do minus 40 stepeni Celzijusovih, Australiju su pogodili šumski požari koji su uništili zgrade i ugrozili tamošnje stanovništvo.

U predgrađu Melburna izbio je veliki požar, koji je progutao nekoliko zgrada, javlja Rojters.

Komesar za hitne službe Australije, Kreg Lepsli, rekao je da su požar uzrokovale visoke temperature i suvo vreme, propraćeno jakim vetrovima.

„To je tačno ono što je prognoza predvidela“, rekao je komesar.

Građanima je poručeno da potraže sklonište, a stručnjaci smatraju da je to bezbednije nego da žitelji pokušavaju da pobegnu i rizikuju da ih zarobi požar.

Oko 400 kuća je ostalo bez struje, a širom savezne države Viktorija danas je prijavljeno više od 50 požara, od kojih su većina bili manji.

Na drugom kraju sveta nesvakidašnja hladnoća u SAD donela je sneg na Floridi posle skoro 30 godina, a svet su obišle slike i smrznutih iguana, kao i ajkula na obali Masačusetsa.

U Halu, koji se nalazi blizu Bostona automobile je na ulici okovao led. U tom gradu zabeležene su poplave zbog obilnih padavina i podizanja nivoa podzemnih voda.

Kako se voda dizala, tako se i ledila, pa su parkirani automobili na putevima ostali zarobljeni. Uz to, jaki vetrovi su podigli talase, pa je na ulicama završila i znatna količina vode iz okeana.

Do kraja nedelje, kako je napisao CNN, u delovima SAD moglo bi da bude „hladnije nego na Marsu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.