U trendu

SAD osudile lansiranje i ponovo pozvale Pjongjang na dijalog

VAŠINGTON – Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, Danijel Kritenbrink, rekao je da je današnje lansiranje balističke rakete Severne Koreje iznad Japana nesrećno i destabilizujuće, ali je naglasio da je put za dijalog sa Pjongjangom i dalje otvoren, a da će SAD odlučno braniti svoje saveznike u ovom regionu.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, prenosi Rojters.

Kritenbrink je poručio da Kina mora da učini više u borbi sa izbegavanjem sankcija od strane Severne Koreje u njenim teritorijalnim vodama, i da bi Peking i Moskva trebalo da rade na denuklearizaciji i zatvaranju mreže za snabdevanje Pjongjanga.

„Pozivamo Pjongjang da krene putem dijaloga, posveti se ozbiljnoj i trajnoj diplomatiji i da se uzdrži od daljih destabilizujućih aktivnosti“, rekao je Kritenbrink na onlajn skupu koji je organizovao Institut za korejsko-američke studije ubrzo nakon novog severnokorejskog lansiranja, navodi britanska agencija.

Američki diplomata je naglasio da je Vašington i dalje otvoren za dijalog sa Severnom Korejom bez preduslova.

„Nažalost, jedini odgovor koji smo do sada videli je povećanje broja lansiranja balističkih projektila i drugih provokativnih akcija. Ovo nije produktivan put napred, ni za Severnu Koreju ni za bilo koga od nas „, rekao je Kritenbrink.

On je ponovio američke procene da će Severna Koreja testirati nuklearnu bombu po prvi put od 2017, i da se najverovatnije samo čeka politička odluka za to.

Kritenbrink je istakao da bi takav opasan čin predstavljao „snažnu eskalaciju koja bi ozbiljno ugrozila regionalnu i međunarodnu stabilnost i bezbednost“ i da je u „najboljem interesu međunarodne zajednice da stavi jasno do znanja Pjongjangu da će takva akcija naići na jednoglasnu osudu, a da su pregovori jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti“.

Američki diplomata je rekao da će SAD „preduzeti neophodne mere, koje podrazumevaju sve elemente američke nacionalne moći“ da bi odbranile saveznike Južnu Koreju i Japan.

On je saopštio i da će, uz ostavljanje „otvorenih vrata“ za dijalogu, Vašington odlučno odgovoriti na rastuću pretnju Severne Koreje.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe u ovom regionu, koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar