SAD osudile upotrebu hemijskog oružja u Siriji

SAD osudile su u sredu to što su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružzje, nakon što je istraga Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pokazala da su te snage za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji.

„Sada je nemoguće poreći da je sirijski režim u više navrata koristio industrijski hlor kao oružje protiv svog sopstvenog naroda“, navodi se u saopštenju portparola američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Neda Prajsa.

Prajs je istakao da će SAD sarađivati sa svojim međunarodnim partnerima tražeći odgovornost kroz odgovarajuće diplomatske mehanizme, preneo je Rojters.

„Pozivamo sve članice Ujedinjenih nacija i potpisnice Konvecije o hemijskom oružju, uključujući Rusiju i Iran, da učestvuju u tim naporima“, rekao je Prajs.

Ranije danas objavljeni su rezultati zajedničke istrage UN i OZHO, u kojima se navodi da su snage sirijske vlade odgovorne za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji, dok su pripadnici Islamske države koristili sumporni iperit.

Istragom, koja je trajala godinu dana, otkriveno je da postoji dovoljno dokaza da bi se zaključilo da su helikopteri Vojnog vazduhoplovstva Sirije ispalili naprave, iz kojih su potom oslobođene otrovne materije u severozapadnoj pokrajini Idlib, odnosno u selu Talmenes 21. aprila 2014. godine i gradu Sarmin 16. marta 2015. godine.

U oba slučaja je korišćen hlor, navodi Rojters, koji je imao uvid u izveštaj UN i OZHO.

Takođe, utvrđeno je da postoji dovoljno podataka da bi se zaključilo da su pripadnici Islamske države bili „jedini entitet sa mogućnošću, sposobnošću, motivom i sredstvima da koriste sumporni iperit u gradu Mareu 21. avgusta 2015. godine“.

Istraga UN i OZHO, koju je jednoglasno odobrio Savet bezbednosti UN, obuhvatala je devet napada u sedam oblasti u Siriji, gde je odvojenom istragom OZHO već utvrđeno da je verovatno korišćeno hemijsko oružje.

Istragom, međutim, nije postignut zaključak u preostalih šest slučajeva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike