U trendu

SAD otvorile novu vojnu bazu na pacifičkom ostrvu Gvamu, prvu nakon 70 godina

HAGATNJA – Korpus marinaca SAD danas je zvanično otvorio svoju novu bazu na američkom pacifičkom ostrvu Gvamu, prvu nakon 70 godina.

Baza pod nazivom Blaz, zauzima prostor od oko 4.000 hektara i moći će da primi oko 5.000 marinaca, prenosi Si-en-en.

Izgradnju baze delimično je finansirala japanska vlada kao deo dogovora sklopljenog tokom administracije Baraka Obame o preseljenju marinaca sa južnog japanskog ostrva Okinave, gde je njihovo prisustvo izazvalo negodovanje.

Današnje otvaranje dolazi u jeku šire strategije SAD o šitrnju i jačanja vojnih snaga oko Pacifika zbog sve većih tenzija sa Kinom.

„Kamp Blaž će služiti kao strateško čvorište dok Ministarstvo odbrane realizuje plan Strategije nacionalne odbrane 2022“, navodi se u saopštenju američke vojske.

Taj dokument iz 2022. navodi dva glavna prioriteta američkog Ministarstva odbrane kao što su „odbrana domovine, u skladu sa rastućom pretnjom koju predstavlja Kina“ i „odvraćanje od strateških napada protiv SAD, saveznika i partnera.“

Kamp Blaz prva je baza marinaca od 1952. godine, kada je otvorena Logistička baza marinaca u Albaniju u američkoj državi Džordžiji.

Blaz, koji još nije u potpunosti završen, biće priključen drugoj ključnoj američkoj vojnoj bazi, bazi vazdušnih snaga Andersen na severnoj visoravni Gvama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar