U trendu

SAD: Ozloglašeni ruski haker priznao krivicu

HARTFORD – Rus Pjotr Levašov, koji važi za jednog od najozloglašenijih hakera u svetu, priznao je da je kriv po američkim optužbama da je upravljao mrežom uređaja korišćenih za krađu kompjuterskih podataka, distribuiranje neželjenih mejlova i instaliranje štetnih programa, prenosi AP.

Levašov (36), koji je poznat i pod imenima Peter Levašov i Peter Severa, priznao je juče u federalnom sudu u Hartfordu, u Konektikatu, da je kriv za zaveru, prevaru elektronskim putem, krađu identiteta i druge optužbe, navodi američka agencija.

„Današnje priznanje krivice trebalo bi da služi kao nedvosmislen podsetnik svima onima koji koriste internet u nedozvoljene svrhe: FBI će vas goniti bez obzira na to u kojoj zemlji živite i koliko je vremena potrebno da konačno budete uhapšeni. Idemo dalje i nijedan sajberkriminalac ne bi trebalo da mirno spava“, rekao je Brajan Tarner, specijalni agent na čelu službe FBI-ja u Nju Hejvenu, u Konektikatu.

Istražitelji su Levašova povezali s nizom moćnih „botnetova“ odnosno umreženim kompjuterima koji mogu da distribuiraju milijarde neželjenih ili „spam“ mejlova.

Američki federalni zvaničnici su saopštili da je Levašov kontrolisao takve mreže – uključujući onu koja je „zarazila“ najmanje 50.000 kompjutera – kako bi došao do elektronskih adresa, korisničkih imena i lozinki iz tih kompjutera i distribuirao kompjuterske viruse i druge štetne programe.

Tužioci su saopštili da je Levašov, uz to, posredovao u forumima na internetu koji se koriste za prodaju i trgovinu ukradenim identitetima, kao i brojevima kreditnih kartica.

Levašov je uhapšen u aprilu 2017. dok je bio na odmoru u Španiji.

Njegovo hapšenje je bilo jedno u nizu hapšenja ruskih sajberkriminalaca izvan Rusije u poslednjih nekoliko godina, pri čemu Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa SAD, napominje američka agencija.

Ruske vlasti su pokušale da spreče njegovo izručenje, ali je Levašov ipak prebačen u SAD u februaru, navodi AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike