U trendu

SAD: OzloglaĆĄeni ruski haker priznao krivicu

HARTFORD – Rus Pjotr LevaĆĄov, koji vaĆŸi za jednog od najozloglaĆĄenijih hakera u svetu, priznao je da je kriv po američkim optuĆŸbama da je upravljao mreĆŸom uređaja koriơćenih za krađu kompjuterskih podataka, distribuiranje neĆŸeljenih mejlova i instaliranje ĆĄtetnih programa, prenosi AP.

LevaĆĄov (36), koji je poznat i pod imenima Peter LevaĆĄov i Peter Severa, priznao je juče u federalnom sudu u Hartfordu, u Konektikatu, da je kriv za zaveru, prevaru elektronskim putem, krađu identiteta i druge optuĆŸbe, navodi američka agencija.

„DanaĆĄnje priznanje krivice trebalo bi da sluĆŸi kao nedvosmislen podsetnik svima onima koji koriste internet u nedozvoljene svrhe: FBI će vas goniti bez obzira na to u kojoj zemlji ĆŸivite i koliko je vremena potrebno da konačno budete uhapĆĄeni. Idemo dalje i nijedan sajberkriminalac ne bi trebalo da mirno spava“, rekao je Brajan Tarner, specijalni agent na čelu sluĆŸbe FBI-ja u Nju Hejvenu, u Konektikatu.

IstraĆŸitelji su LevaĆĄova povezali s nizom moćnih „botnetova“ odnosno umreĆŸenim kompjuterima koji mogu da distribuiraju milijarde neĆŸeljenih ili „spam“ mejlova.

Američki federalni zvaničnici su saopĆĄtili da je LevaĆĄov kontrolisao takve mreĆŸe – uključujući onu koja je „zarazila“ najmanje 50.000 kompjutera – kako bi doĆĄao do elektronskih adresa, korisničkih imena i lozinki iz tih kompjutera i distribuirao kompjuterske viruse i druge ĆĄtetne programe.

TuĆŸioci su saopĆĄtili da je LevaĆĄov, uz to, posredovao u forumima na internetu koji se koriste za prodaju i trgovinu ukradenim identitetima, kao i brojevima kreditnih kartica.

LevaĆĄov je uhapĆĄen u aprilu 2017. dok je bio na odmoru u Ć paniji.

Njegovo hapơenje je bilo jedno u nizu hapơenja ruskih sajberkriminalaca izvan Rusije u poslednjih nekoliko godina, pri čemu Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa SAD, napominje američka agencija.

Ruske vlasti su pokuơale da spreče njegovo izručenje, ali je Levaơov ipak prebačen u SAD u februaru, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.