U trendu

SAD padobranima poslale oružje sirijskim pobunjenicima

SAD su padobranima dostavile municiju sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv Islamske države na severu Sirije, rekao je portparol komande američkih snaga na Bliskom istoku. 

Isporuka je izvršena juče i bila je uspešna, naveo je pukovnik Patrik Rajder u saopštenju. 

On je rekao da je oružje poslato arapskim sirijskim grupama čije su komandante SAD prethodno proverile. Opremu su isporučili teretni avioni C-17 američkih vazduhoplovnih snaga, navodi se u saopštenju.  

Jedan zvaničnik je rekao za agenciju Frans pres da je padobranima ukupno poslato 50 tona municije. 

Bi-Bi-Si (BBC) navodi da se u isporuci koja je dostavljena u provinciji Hasakeh nalazi lako oružje, municija i ručne bombe kao i da je  bačeno više od 100 paleta s oružjem. Prema navodima Pentagona palete su uspešno pokupljene. 

Ove isporuke su deo novog pristupa administracije predsednika SAD Baraka Obame u borbi protiv Islamske države u Siriji, posle neuspeha programa obuke umerenih sirijskih pobunjenika.

SAD su odustale od svog plana vrednog 500 miliona dolara da obuče umerene pobunjenike da se bore protiv ekstremista. Novac će umesto toga biti usmeren na nabavku municije i oružja za pobunjeničke grupe koje se već nalaze na terenu.  

Umesto da pokušava da formira pobunjeničke pešadijske jedinice Pentagon se koncentriše na isporuku oružja odabranim grupama i na vazdušnu podršku da mogu da vode ofanzive protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.