U trendu

SAD poslale dodatne trupe u Avganistan zbog povlačenja

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su poslale dodatne snage koje će zaštiti američke i koalicione snage prilikom povlačenja trupa iz Avganistana.

Teški bombarderi i lovci će biti uz trupe koje se budu povlačile iz Avganistana, a među njima će biti i civilni izvođači, prenosi BBC.

SAD i NATO su prisutni u Avganistanu skoro 20 godina.

Predsednik SAD Džo Bajden je odredio poslednji datum za povlačenje svih američkih trupa 11. septembra, kada će biti navršeno 20 godina od terorističkih napada u Americi, koji su izazvali rat.

Međutim, dodaje BBC, povlačenje dolaze usled povećanja nasilja, a avganistanske bezbednosne snage su u stanju povećane borbene gotovosti zbog novih napada.

Talibani su upozorili da ih sporazum više ne obavezuje da ne ciljaju međunarodne trupe.

Prema dogovoru potpisanim prošle godine, između Donalda Trampa i militanata, strane trupe su morale da napuste do 1. maja Avganistan, a zauzvrat su talibani rekli da neće ciljati međunarodne trupe.

U Avganistanu je trenutno 2.500 američkih vojnika i 16.000 civilnih izvođača, rekao je načelnik združenog štaba američke vojske Mark Majli, koji je dodao da talibani dnevno napadaju vladine snage između 80 i 120 puta, ali da od 1. maja nije bio nijedan napad na SAD i koalicione snage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)