U trendu

SAD predložile u UN embargo na naftu Severnoj Koreji

SAD su predložile uvodjenje embarga na naftu Severnoj Koreji kao i zabranu izvoza tekstila te zemlje, navodi se u nacrtu rezolucije UN koji je večeras dostavljen svim članicama Saveta bezbednosti svetske organizacije.

U nacrtu rezolucije u koji je uvid imala agencija Frans pres, SAD su zatražile i zamrzavanje sredstava koje direktno i indirektno kontroliše lider Severne Koreje Kim Džong-un kao i prekid finansiranja državljana Severne Koreje koji su pobegli iz svoje zemlje.

Vašington, London i Pariz su još u ponedeljak naveli da žele da rezolucija bude što pre usvojena ali je Rusija izrazila sumnju u donošenje, kako je navela, tako brze odluke.

Rusija smatra te nove sankcije nepotrebnim, dok je Kina, kao glavni saveznik Severne Koreje ocenila da je dijalog jedino rešenje krize na Korejskom poluostrvu.

Novi nacrt rezolucije o uvodjenju oštrijih sankcija Severnoj Koreji usledio je nakon što je ta zemlja 3. septembra izvela šestu nuklearnu probu hidrogenske bombe.

Toj zemlji je ranijim rezolucijama i kasnije medjunarodnim sankcijama zabranjen nuklearni i program proizvodnje balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.