U trendu

SAD: Predstavnički dom opozvao Trampa, na redu je Senat

VAŠINGTON – Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa danas je glasala za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, pa sada slede rasprava i glasanje u Senatu, koji donosi konačnu odluku.

„Za“ su glasala 232 od ukupno 435 zastupnika sa pravom glasa u donjem domu američkog Kongresa, dok je protiv bilo njih 197.

Među onima koji su dali svoj glas za Trampov opoziv bilo je i 10 poslanika Republikanske stranke, iz koje je predsednik.

U usvojenoj rezoluciji o opozivu navedena je samo jedna tačka optužbe, koja glasi „podsticanje na pobunu“.

Današnje glasanje naziva se istorijskim jer je Tramp prvi američki predsednik koji je dva puta opozivan u Prtedstyavničkom domu, prenosi Vašington pot.

Lideri republikanaca u Senatu razmatrali su da li da proceduru opoziva predsednika Donalda Trampa u gornjem domu Kongresa započnu već u petak ukoliko bi Predstavnički dom večeras odobrio opoziv i prosledio odluku Senatu u dalju proceduru, preneo je Rojtersa izjavu jednog neimenovanog senatora.

S obzirom na to da je redovna sednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, lider senatske većine, republikanac Mič Mekonel nagovestio je da je i on saglasan da se izglasa opoziv predsedniku, ali je ranije naglasio da ne može da pomera sednicu za petak, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na takvu promenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.