U trendu

SAD: Priznala krivicu za kovanje zavere u saradnji s Kinezima

VAŠINGTON – Amerikanka Kandes Klejborn, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu, priznala je danas da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji sa kineskim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako navodi to ministarstvo, Klejborn je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

Među poklonima koje je dobila su novac u kešu, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mesečna stipendija, kažec se u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejborn, a drugi „njenom bliskom članu porodice“, koji nije imenovan.

U zamenu za te poklone, Klejborn je obezbedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema – od ekonomskih strategija do uzajamnih poseta visoko rangiranih zvaničnika dve zemlje, dodaje Ministarstvo pravde.

Klejborn (63) prvobitno je osuđena 2017. godine, uoči samita predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Sija Đinpinga, podseća Rojters.

Ministarstvo napominje da Klejborn, ukoliko bude osuđena, preti do pet godina zatvora.

(Tanjug)

Napišite komentar