najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SAD: Rusi su krivi za napad na konvoj

SAD su došle su do preliminarnih zaključaka da su ruski ratni avioni bombardovali konvoj, koji je dostavljao humanitarnu pomoć UN u Alepo, i skladište Sirijskog arapskog crvenog polumeseca, tvrde dva američka zvaničnika za Si-En-En.

„Sve dokaze koje imamo ukazuju na taj zaključak“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Bela kuća je zauzela stav da je Rusija odgovorna za napad, bez obzira na to da li ga izvršio njeni ili avioni sirijskog režima.

„Sve naše informacije jasno ukazuju da je u pitanju vazdušni napad. To znači da su samo dva entiteta mogla da budu odgovorna“, izjavio je sinoć zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rods navodeći da su to Moskva i sirijski režim.

On, međutim, nije precizirao avioni koje zemlje su izvršili napad.

„Smatramo rusku vladu odgovornom za vazudšne napade u ovom vazdušnom prostoru imajući u vidu to da je tokom prekida neprijateljstava njihova obaveza bila da prizeme sve važdušne operacije, u područjima u koja je dopremena humanitarna pomoć“, rekao je Rods.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije danas je rekao da sirijske vazdušne snage nisu mogle da pogode konvoj, koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo, jer se napad dogodio tokom noći, kada sirijski avioni ne lete.

„Naša vojska je već saopštila da naša avijacija nije tamo delovala. Sirijska avijacija nije mogla da deluje jer se napad dogodio u kasnim časovima, kada je mrak“, rekao je Lavrov, koji prisustvuje sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije snimak bespilotne letelice na kojem se vidi napad na konvoj koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo.

Na snimku se vidi da je konvoj UN pratilo terensko vozilo terorista sa minobacačem velikog kalibra, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je dodao da „nije jasno ko je koga pratio: da li je kamion sa minobacačem pratio konvoj volontera „belih šlemova“ ili je bilo obrnuto“.

„A što je najvažnije, gde je nestao minobacač kada se približio odredištu konvoja i koje su bile mete njegovog granatiranja kada se konvoj zaustavio i istovarao pomoć?“, upitao je Konašenkov.

U napadu kod Alepa, na kamione koji su prevozili humanitarnu pomoć, poginulo je oko 20 civila, među kojima i jedan član osoblja Crvenog krsta, saopštila je ranije ta organizacija.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Lokum

    Ovi Ameri misle da je cio Svijet djeca i da šta oni kažu je istina..Ko pobi one Asadove vojnike prije neki dan ..Ko ste vi da ocenjujete ko je koga ranio,pobio ili bombardovao..pogledajte se u ogledalo i vidite šta vam se tamo dešava..Ubijaju se,teroristi izvode napade, mrtvih svaki dan u obećanu zemlju Ameriku a vi brinete brigu o tuđim državama…Da nije vas Svijet bi bio i te kako mirniji..Ovako izgleda bit će kataklizma..Sve ima granica pa i ovo podeštavanje Rusije koristeći se sa svim i svačim da bi ste je ocrnili..Fala bogu da je Svijet shvatio ko su Ameri i njihova demokratija,te mnogi ne obraćaju pažnju na ovakve izjave i retoriku..Ne razumijem ..ako tolko mrzite RUSIJU i opaljkavate je..Što ne krenete na nju već jednom..No kao babe uradili ovo,učinili ono..Skupi te Ja.a pa kome obojci, kome opanci ako vam tolko Rusi smetaju kreni te ,Ovako olajavanje je providno i bez smisla!!!!!!!!

  2. mkmc

    markale,račak,srebrenica…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike