U trendu

SAD i Rusija blizu sporazuma o primirju u Siriji

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD i Rusija danas rade na finalizaciji primirja u Siriji koje bi omogućilo veće isporuke humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.

Neimenovani visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je, na marginama samita koji se održava u kineskom gradu Hangdžou, da bi dogovor mogao da bude objavljen već danas, prenosi Rojters.

„Još uvek nismo postigli dogovor“, rekao je Obama novinarima nakon današnjeg sastanka sa premijerkom Velike Brutanije Terezom Mej, ukazavši na to da prethodna primirja nisu dugo trajala.

Britanska agencija navodi da su se vojni zvaničnici iz SAD i Rusije, koje se nalaze na suprotnim stranama u sirijskom ratu koji traje pet godina, nedeljama sastajali kako bi utvrdili uslove dogovora.

U građanskom ratu u Siriji je ubijeno više od 250.000 i raseljeno 11 miliona ljudi, izazvavši izbegličku krizu na Bliskom istoku i u Evropi i doprinevši usponu ekstremnih islamističkih organizacija.

Bela kuća je saopštila da će Obama i ruski predsednik Vladimir Putin verovatno imati prilike za neformalni razgovor na marginama dvodnevnog samita G20 koji danas počinje u Kini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.