U trendu

SAD šalje više od 20 aviona na vežbu u zapadni Pacifik

VAŠINGTON – Američko ratno vazduhoplovstvo će poslati više od 20 borbenih aviona tipa F-22 Raptor na vežbu u zapadni deo Pacifika ovog meseca, što je neobičajan broj ovih jakih aviona, a analitičari o ovom potezu kažu da se šalje jaka poruka potencijalnom neprijatelju u Kini.

Pacifička flota sa Havaja je ove nedelje objavila da će oko 25 aviona tipa F-22 biti poslata iz baze na Havajima i Aljaske i biće raspoređeni u Guamu i na Tinjanskim ostrvima zbog operacije Gvozdeni Pacifik 2021, prenosi danas CNN.

„Nikada nismo imali ovoliko Raptora poslatih u oblast Pacifičke flote“, izjavio je generaln Ken Vilsbah, komandant Pacifičkih snaga za CNN.

F-22 je peta generacija borbenih aviona, jednog od najnaprednijih u svetu ratnog vazduhoplovstva, koji ima specijalnu tehnologiju.

Slanje velikog broja F-22 na vežbu šalje jasnu porkuu Kine u vreme kada su odnosi zategnuti povodom pitanja Tajvana i Južnokineskog mora, izjavio je Karl Šuster, analitičar sa Havajija i bivši direktor operacija u združenom komandnom obaveštajnom centru Pacifičke flote.

Uobičajno raspoređivanje aviona tipa F-22 čini između šest i 12 aviona.

„Pacifička flota demonstrira da može da pošalje mnogo aviona pete generacije u akciju brže nego što ih Kina ima“, dodao je Šuster.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo ima između 20 i 24 funcionalnih aviona pete generacije, ali analitičar dodaje da Peking razvija svoje vojne sposobnosti velikom brzinom.

Američko ratno vazduhoplovstvo ima oko 180 aviona tipa F-22 u svojoj floti, iako je samo polovina spremna za akciju u bilo kojem trenutku, jer su ostali avioni na održavanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.