U trendu

SAD šalju dodatne snage da štite ambasadu u Iraku

Vašington će poslati dodatne vojnike da štite kompleks američke ambasade u Iraku u koji su danas upali pripadnici iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice, gnevni zbog vazdušnih udara SAD na položaje jedinice Brigade Hezbolaha.

Američki Stejt department i Pentagon saopštili su i da evakuacija osoblja iz ambasade u Bagdadu nije u planu.

Ministar odbrane SAD Mark Esper rekao je da je Vašington preduzeo korake da „obezbedi bezbednost američkih gradjana, vojnog osoblja i diplomata“ i da „osigura pravo na samoodbranu“.

„Šaljemo dodatne snage kao podršku našem osoblju u Ambasadi“, kazao je Esper.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upali su danas u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu, srušili su glavna vrata i zapalili deo za prijem, dok su amerčki stražari uzvratili suzavcem, posle čega se gust dim uzdizao iznad te oblasti.

Reporter Asošiejted presa danas je video plamen koji se izdiže iz unutrašnjosti kompleksa i američke vojnike na krovu glavne zgrade s puškama uperenim ka demonstrantima.

Stejt department je saopštio da je sve američko osoblje bezbedno.

Do napada na ambasadu došlo je pošto su SAD u nedelju izvele vazdušne udare na pet položaja Brigada Hezbolaha u Iraku i Siriji, koje krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen američki vojni snabdevač.

Iračke Brigade Hezbolaha, odvojene od libanske grupe Hezbolah, deluju u okviru Snaga za narodnu mobilizaciju, legalnih iračkih paravojnih formacija. Iran podržava mnoge od tih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.