U trendu

SAD šalju razarač u patrolu u blizini Jemena

Razarač ratne mornarice SAD patrolira uz obalu Jemena kako bi zaštitio međunarodne pomorske puteve od Huti milicija koje su u savezu sa Iranom, rekao je za Glas Amerike vojni zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, razarač Ju-es-es Kol stigao je u petak u blizinu moreuza Bab al-Mandab kraj jugozapadnog Jemena kako bi izveo „operaciju prisustva“ koja uključuje zadatke pratnje, u cilju zaštite brodova koji prolaze kroz moreuz.

On je rekao da Ju-es-es Kol obezbeđuje protivvazdušnu i odbranu protiv ciljeva na moru, što omogućava brodu da lakše dosegne potencijalne neprijateljske napadače, kao i da taj brod nije otvarao vatru na Jemen otkako je stigao.

Vojska SAD je imala plan premeštanja krstarice ili razarača u moreuz Bab al-Mandab, ali je satnica ubrzana nakon samoubilačkog napada Hutija na fregatu Saudijske Arabije u Crvenom moru u ponedeljak, kada su ubijena dva člana posade.

Dva broda amfibije – Ju-es-es Komstok i Ju-es-es Makin island stacionirana su u blizini, u zalivu Aden, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike