U trendu

SAD se danas povlače iz INF, svet zabrinut zbog odluke

VAŠINGTON – SAD su najavile da danas obustavljaju primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), postignut 1987. godine s tadašnjim Sovjetskim Savezom, što je izazvalo zabrinutost u svetu, pre svega u Evropi.
Američki državni sekretar Majk Pompeo takođe je juče poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz tog istorijskog sporazuma o kontroli naoružanja ako Rusija ne prestane da ga navodno krši, preneo je Rojters.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je Moskva spremna na dalje razgovore o tom sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ali i da zadržava pravo da odgovori na odluku SAD da se povuku iz sporazuma.

Odluka SAD da se povuče iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) je deo strategije Vašingtona kojom teži da izbege svojie međunarodne obaveze u različitim sferama, ocenila je, međutim, Zaharova i objasnila: „Dakle, ne radi se o krivici Rusije koja krši sporazum, ne radi se o Kini ili bilo kom drugom faktoru međunarodne bezbednosti. Radi se o strategiji SAD da se odrekne međunarodne odgovornosti u različitim sferama.

Potez SAD u Evropi docekan je sa strepnjom.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini je pre odluke o povlačenju pozvala obe strane da se pridržavaju sporazuma.

„Ne Ĺľelimo da se Evropa pretvori u bojno polje, mesto gde se druge velike sile sukobljavaju. To je istorija, a sporazum INF je pomogao da se takva situacija prevaziÄ’e, a i sama je EU je pomogla da se prevaziÄ’u sukobi iz prošlosti kojima ne Ĺľelimo da se vratimo“, rekla je Mogerinijeva novinarima juÄŤe u Rumuniji.

S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DĹľavad Zarif okrivio je SAD zbog ove odluke objavivši na svom Tviter profilu da „nijedan sporazum s vladom SAD ne vredi potrošenog mastila“, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.