SAD se pridružila globalnoj borbi protiv onlajn ekstremizma

PARIZ – Tehnološki giganti i vlade širom sveta, uključujući SAD po prvi put, okupiće se virtuelno danas i sutra kako bi pronašli bolje načine da spreče širenje ekstremističkog nasilja na mreži, istovremeno poštujući slobodu izražavanja.

To je deo globalnih napora koje su započeli novozelandska premijerka DŽasinda Ardern i francuski predsednik Emanuel Macron 2019. godine nakon smrtonosnih napada u njihovim zemljama koji su emitovani ili deljeni na društvenim mrežama, prenosi agencija AP.

Američka vlada i još četiri zemlje prvi put se ove godine pridružuju tim naporima, poznatim kao „poziv iz Krajstčerča“. Ta inicijativa obuhvata oko 50 država i tehnološke kompanije, uključujući Gugl, Fejsbuk, Tviter i Amazon.

Incijativa je ime dobila po novozelandskom gradu u kojem je jedan ekstremista ubio 51 osobu u džamiji 2019. godine, a napad je prenosio na Fejsbuku.

Cilj sastanka je revitalizacija napora koordinacije, posebno otkako je američki predsednik DŽo Bajden stupio na funkciju, i uključivanje više tehnoloških kompanija.

Makron i Ardern pozdravili su odluku SAD kao potencijalnog katalizatora za snažnije akcije.

„Borba protiv upotrebe interneta od strane terorista i nasilnih ekstremista za radikalizaciju i regrutovanje je važan prioritet Sjedinjenih Država“, izjavila je portparolka Bele kuće DŽen Psaki, naglasivši takođe važnost zaštite slobode izražavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.