U trendu

SAD: Senat odobrio reformu zatvorskog sistema

VAŠINGTON – Američki Senat odobrio je sa 87 glasova za i 12 protiv promene zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje bi bi trebalo da smanje broj zatvorenika s obzirom da predviđa smanjenje zatvorske kazne za neka federalna krivična dela.

Senat je odobrio zakone koji su već dugo na čekanju i koji su dobili podršku obe partije, kao i američkog predsednika Donalda Trampa.

„Čestitam Senatu na dvostranačkom usvajanju istorijskih zakona o reformi zatvorskog sisema. Radujem se potpisivanju ovog zakona“, napisao je Tramp na Tviteru.

Lider opozicionih demokrata u Senatu Čak Šumer je naveo da ovim promenama zakon o izvršenju krivičnih sankcija zakoni postaje pošteniji, humaniji i pravedniji.

„Zakoni dokazuju da možemo biti oštri u kažnjavanju, a istovremeno pružiti drugu šansu onima koji je zaslužuju“, kaže republikanski senator Rodžer Viker.

Ovim zakonom se retroaktivno okončava velika razlika između zatvorskih kazni za prodaju kreka i kokaina. Time će biti smanjen broj onih koji su duže vreme u zatvoru zbog kreka, navodi Glas Amerike.

Takođe se federalnim sudijama daje veća fleksibilnost u određivanju obaveznih zatvorskih kazni za određena krivična dela, a zatvorenicima daje više mogućnosti da smanje kaznu zbog dobrog vladanja.

Zakonom se okončava praksa iz 80-ih kada su za ilegalno posedovanje droge određivane duge zatvorske kazne.

Demokratski senator Dik Durbin kaže da je zatvoska populacija od tada porasla za 700 odsto i ističe da tri četvrtine zatvorenika čine Afroamerikanci i pripadnici latino populacije.

U zatvorima u SAD trenutno je više od dva miliona ljudi. Novi zakon će se odnositi na federalne zatvorenike kojih je manje od 10 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar