U trendu

SAD: ล est nuklearki na putu uragana Florens

VAล INGTON – Ameriฤki zvaniฤnici uvereni su da je ลกest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbedno, ali neki struฤnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiลกe mogle da ugroze njihove zaลกitne sisteme.

Ovih ลกest nuklearki u Severnoj i Juลพnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaลพe Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije „ฤuk Enerdลพi“ u ฤijem vlasniลกtvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i ล eron Haris u Severnoj Karolini, najbliลพe mestu gde se predvida da ฤ‡e uragan udariti.

Dลพef Bjard pomoฤ‡nik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoฤ‡ kaลพe da oni nisu zabrinuti za ove elektrane „u ovom trenutku“ i da paลพljivo prate situaciju, prenosi CNN.

„Ove elektrane su zaลกtiฤ‡ene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ฤ‡emo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje“, rekao je on.
Meฤ‘utim, Udruลพenje zabrinutih nauฤnika, izraลพava sumnju u moguฤ‡nost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga ลกto nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, meฤ‘utim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jaฤine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gaลกenju ako bude potrebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.