U trendu

SAD sprovele prvi napad u zaštiti pobunjenika u Siriji

SAD su sprovele prvi vazdušni napad u cilju zaštite pobunjenika koji se u Siriji bore protiv režima Bašara el Asada i džihadista iz Islamske države, saopštio je kasno sinoć Pentagon.
Taj prvi američki odbrambeni napad na sirijskoj teritoriji sproveden je u petak u cilju zaštite pobunjeničke grupe Nova Sirija, izjavio je portparol Pentagona Bil Jurban.

„Želeli smo da zaštitimo Novu Siriju, koju smo obučavali“, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane.

Portparol Bele kuće Džon Irnest izjavio je u ponedeljak da Sirija ne treba da se meša u akcije američkih oružanih snaga koje se bore protiv Islamske države u toj zemlji, jer će u protivnom biti preduzete dodatne mere zaštite tih snaga.

Odmah je reagovao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je ocenio kao kontraproduktivne dodatne mere koje su SAD nagovestile u znak podrške borbi sirijskih pobunjenika protiv režima Bašara el Asada.

„Kontraproduktivno je javno iznositi da će obučene američke oružane grupe biti pod zaštitom avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, koja interveniše u Siriji“, rekao je Lavrov ocenjujući da bi onda međunarodna koalicija mogla da gađa bilo koju metu u Siriji.

Najmanje 220.000 poginulo je od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.