U trendu

SAD: Suspendovan još jedan policajac nakon ubistva Tajria Nikolsa

MEMFIS – Policija grada Memfisa, u američkoj saveznoj drćavi Tenesi, suspendovala je danas još jednog pripadnika policijske jedinice „Škorpion“, nakon što je objavljen video snimak na kojem se vidi kako pripadnici te jedinice brutalno prebijaju Afroamerikanca Tajria Nikolsa koji je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Policajac po imenu Preston Hempfil je zajedno sa još pet drugih policajaca optužen za ubistvo drugog stepena, napad i nedolično ponašanje na dužnosti, prenosi Rojters.

U Memfisu je u petak objavljen video nasilnog obračuna petorice policajaca sa 29-godišnjim Afroamerikancem Tajrijem Nikolsom, koji je podlegao povredama 13. januara u bolnici, tri dana nakon što ga je policija brutalno pretukla.

Nikolsa je policijska patrola zaustavila zbog navodne nesavesne vožnje.

Na snimku se vidi kako policajci izvlače Nikolsa iz automobila dok on govori da „nije uradio ništa i da samo pokušava da stigne kući“, posle čega su ga policajci naterali da legne na zemlju i okrene se na stomak, dok su ga prskali u lice biber sprejom.

Kako je ranije preneo Gardijan, Nikols je zatim uspeo da ustane i pobegne, sa policajcima za petama, od kojih najmanje jedan upotrebaljava elektro-šoker kako bi ga zaustavio.

Na drugom snimku se vidi kako policajci sustižu Nikolsa, obaraju na zemlju, i dok ga nakon toga dvojica drže, jedan ga udara rukama, a drugi palicom.

Potom ga ostavljaju naslonjenog na policijski automobil, dok oni proslavljaju učinjeno, navodi Gardijan.

Na snimku se može čuti kako je Nikols vikao „mama, mama“, i „samo želim da stignem kući“, dok mu jedan policajac preti da će ga „isprebijati na mrtvo ime“.

Pravni tim porodice Nikols uporedio je ubistvo sa ozloglašenim policijskim premlaćivanjem afroameričkog vozača Rodnija Kinga 1991. godine.

Šestorica policajaca suočavaju se zatvorskom kaznom do 60 godina ukoliko budu optuženi za ubistvo drugog stepena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar