U trendu

SAD traže od Irana da hitno oslobodi Amerikance iz zatvora

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Iran da hitno oslobodi američke i druge strane državljane koji su zadržani u pritvoru u toj zemlji zbog, kako tvrde, izmišljenih optužbi u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

Poziv SAD usledio je nakon što je Teheran saopštio da je Amerikanac, koji nije imenovan, osuđen na 10 godina zatvora.

„Pozivamo na hitno puštanje na slobodu svih američkih državljana koji su nepravedno zadržani u pritvoru u Iranu, tako da mogu da se vrate svojim porodicama“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, kojeg AFP nije imenovao.

U njegovoj izjavi se ne pominje nijedna konkretno osoba, ali je ona usledila nakon što je iranski portparol objavio da je neimenovani američki državljanin osuđen jer se navodno „infiltrirao“ u tu zemlju.

Američki zvaničnik optužio je „iranski režim“ da nastavlja da zadržava u pritvoru američke građane i druge strance na osnovu izmišljenih optužbi u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

„Bezbednost američkih državljana i dalje je najveći prioritet. Svi američki građani, naročito oni sa dvojnim državljanstvom koji razmišljaju o odlasku u Iran, trebalo bi pažljivo da pročitaju naše najnovije upozorenje u vezi sa putovanjima“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar