U trendu

SAD: U predlogu budžeta manje para za RSE i Glas Amerike

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Donalda Trampa podnela je Kongresu nacrt budžeta za 2020. godinu koji predviđa smanjenje sredstava za inostrane programe za 22 procenta, uključujuci i ukidanje tri servisa Radija Slobodna Evropa (RSE), kao i manje sredstava za Glas Amerike i Radio Slobodnu Aziju.

Prema tom predlogu, budžet RSE trebalo bi da bude smanjen sa 124 miliona dolara, koliko je iznosio u 2019. godini, na 87 miliona u 2020. godini, prenosi RSE.

Smanjenje predviđa sveobuhvatne mere štednje, uključujući ukidanje Gruzijskog, Tatar-Baškir i Severno-kavkaskog servisa tokom fiskalne 2020. godine.

Takođe, predlogom budžeta je predviđena i redukcija u okviru Balkanskog servisa „obustavljanjem operacija u Crnoj Gori i Makedoniji“.

Ujedno, predlogom budžeta za 2020. godinu predviđeno je manje sredstava za Glas Amerike, Radio Slobodnu Aziju i druge emitere Agencije za globalne medije SAD.

Trampov budžetski predlog za 2020. godinu je najveći u istoriji SAD i iznosi 4,7 biliona dolara, uključujući povećanje troškova za odbranu za 750 milijardi dolara i 8,6 milijardi za izgradnju fizičkih barijera na granici sa Meksikom.

Predlog budžeta šalje se Kongresu SAD koji ima ključnu ulogu u konačnoj odluci o državnom budžetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.