SAD u Srbiji prave medijski štit od Rusije

Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji, pišu današnje „Večernje novosti“.

List navodi da, naime, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema informacijama „Novosti“, uveliko su u toku pripreme za lansiranje projekta „Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu“, koji bi trebalo da startuje krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem „regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbednosti“ pod radnim nazivom „Balkan sekjuriti netvork“ („Balkanska bezbednosna mreža“).

Radovima na „suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu“, što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako pišu „Novosti“, rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Finansiranje projekta, prema informacijama „Novosti“, ići će preko Atlantskog saveta, Nemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Nemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji.

„Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula“, piše list.

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su „ranjive na uticaj Ruske Federacije“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    A, je l’ hoće da nas zaštite i od srpskih tabloidnih medija…?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike