U trendu

SAD ublazile sankcije Iranu, više dostupnih internet usluga

NJUJORK – Američko ministarstvo finansija izdalo je danas smernice kojima se proširuje obim internet usluga dostupnih Irancima uprkos američkim sankcijama toj zemlji.

Zvaničnici su rekli da će taj potez pomoći Irancima da pristupe sadržajima koji im mogu biti od koristi kod zaobilaženja državnog nadzora i cenzure, preneo je Rojters.

„Dok hrabri Iranci izlaze na ulice da protestuju zbog smrti Mahse Amini, SAD udvostručuju svoju podršku slobodnom protoku informacija iranskom narodu“, rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo.

Kako je rekao, tim promenama pomažu iranskom narodu da bude bolje opremljen kako bi se suprotstavio naporima vlade da ih nadzire i cenzuriše.

Dodao je da će Vašington u narednim nedeljama nastaviti da izdaje smernice.

Grupa koja nadgleda pristup internetu Netbloks saopštila je juče da je u Iranu registrovan novi poremećaj mobilnog interneta, gde je pristup društvenim medijima i nekim sadržajima strogo ograničen.

Kako navodi Ministarstvo finansija u saopštenju, Vašington je već dugo pravio izuzetke od sankcija Iranu upravo u vezi sa internetom, ali ažuriranje opšte dozvole od danas ima za cilj da ih modernizuje.

I dok Iranci vec danima protestuju zbog smrti Mahse Amini koja je bila žrtva torture tzv.policije za moral, država je danas u nekoliko gradova organizovala provladine demonstracije kako bi se suprotstavila antivladinim nemirima.

Britanska agencija je navela da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima.

Broj mrtvih u sukobima policije i demonstranata na sve nasilnijim protestima širom Irana mogao bi dostići 26, navela je iranska državna televizija, a prenela je agencija AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar